Μήπως θα έπρεπε να αρχίζατε να προσέχετε περισσότερο τα δόντια σας; 5 λόγοι για να το κάνετε

Αιμορραγία, φλεγμονή των ούλων, οδυνηρές κουφάλες, κακή αναπνοή και η κακή στοματική υγιεινή είναι ένας μια κατάσταση που δεν αφορά μόνο την αισθητική, τον πόνο που επιφέρει και την κακή στοματική υγιεινή που υποδηλώνει. Μειώνουν τα ποσοστά της γοητείας σας κατακόρυφα, κάνουν τους άνδρες/τις γυναίκες να τρέχουν όταν καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται, ενώ μπορεί να επηρεάσει κι άλλα μέρη του σώματός σας σημαντικά.

 

Τα βακτήρια στο στόμα σας μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα σας, αναφέρι η περιοδοντολόγος, Sanda Moldovan κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αλυσίδα μη επιθυμητών συνεπειών για την υγεία σας.

 

Η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής πάθησης και εγκεφαλικού

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν μια σύνδεση μεταξύ της ασθένειας των ούλων - γνωστής ως περιοδοντίτιδα – και της καρδιακής νόσου, αλλά και αυξημένου κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ίδια βακτήρια που προκαλούν συμπτώματα περιοδοντίτιδας όπως φλεγμονή, αιμορραγία και απώλεια οστού γύρω από τα δόντια μπορούν να φτάσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στις αρτηρίες, λέει ο Natour.

 

Το πιθανό αποτέλεσμα; Ένας θρόμβος που εμποδίζει τη ροή αίματος προς την καρδιά μπορεί να σημαίνει μια καρδιακή προσβολή. Είναι επίσης πιθανό ότι οι θρόμβοι εκεί μπορούν να διαταράξουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, οπότε να οδηγήσουν και σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο

 

Ακριβώς όπως τα βακτήρια προκαλούν πρήξιμο στα ούλα, έτσι μπορεί να προκαλέσουν παρόμοιες αντιδράσεις με άλλους ιστούς στο σώμα σας. Το National Institutes of Health αναφέρει ότι η φλεγμονή γενικά συνδεθεί, εδώ και χρόνια, με την ανάπτυξη καρκίνου και καθώς οι όγκοι αναπτύσσονται, περισσότεροι ιστοί καταστρέφονται και οξύνονται.

 

Η φλεγμονή μπορεί να είναιο σύνδεσμος που είναι υπεύθυνος για τη σχέση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου, δηλώνει ο δρ Moldovan.

 

Στην πραγματικότητα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cancer Research διαπίστωσε ότι μερικοί από τους ίδιους τύπους βακτηρίων που προκαλούν περιοδοντική νόσο μπορεί επίσης να συνδέονται με τον καρκίνο του οισοφάγου.

 

Μια μελέτη του 2016 στο Annals of Oncology διαπίστωσε ότι οι άνδρες με περιοδοντίτιδα είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο - και εκείνοι με προχωρημένη μορφή της νόσου των ούλων είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν.

Οι μορφές καρκίνου  που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως ο πνεύμονας, η ουροδόχος κύστη, ο οισοφάγος, ο νεφρός, το στομάχι και το συκώτι, φάνηκαν να είναι οι πιο κρίσιμοι κι επίφοβοι.

 

 

1280-main_0.jpg

 

Η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

Μμμ να ένας καλός λόγος για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα: Η έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της συστηματικής φλεγμονής, του είδους που μπορεί να προκληθεί από τα βακτήρια που υπάρχουν και μεταφέρονται στο στόμα σας και του αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης ανικανότητας.

 

Σε μια προκαταρτική έρευνα που έγινε στην Ταϊβάν, οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είχαν 79% περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με χρόνια περιοδοντική νόσο από τους υπόλοιπους.

 

Παρατεταμένη και χρόνια φλεγμονή μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οδηγούν σε πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος σας.

 

Η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα στον προστάτη

Το ειδικό αντιγόνο για τον προστάτη(PSA), είναι ένα ένζυμο που δημιουργείται στον προστάτη και εκκρίνεται κανονικά σε μικρές ποσότητες. Αλλά όταν ο προστάτης υποτροπιάσει ή πάθει φλεγμονή ή μολυνθεί, τα επίπεδα PSA αυξάνονται, σύμφωνα με το American Academy of Periodontology.

 

Η οργάνωση δηλώνει ότι οι άνδρες με δείκτες περιοδοντικής νόσου τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα PSA, καθώς και μεγαλύτερη φλεγμονή του προστάτη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως προστατίτιδα (prostatitis), η οποία επηρεάζει άνδρες όλων των ηλικιών, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρό ερεθισμό, δύσκολη εκσπερμάτωση, πόνο στο περίνεο και ουρολοίμωξη.

 

Πώς να προσέξετε τη στοματική σας υγιεινή;

 

Η περιοδοντική νόσος είναι υψηλότερη στους άνδρες - 56%, σε σύγκριση με 38% στις γυναίκες - πιθανώς επειδή είναι λιγότερο πιθανό επειδή επισκέπτονται τον οδοντίατρο πιο σπάνια.

 

Εάν δεν έχετε κάποια ασθένεια των ούλων ή οδοντικά προβλήματα, θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για ετήσιο καθαρισμό (υποχρεωτικό) και εξετάσεις κάθε έξι μήνες.

 

Αν έχετε ήδη περιοδοντίτιδα - παρατηρείτε αίμα όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν βάζετε οδοντικό νήμα ή αισθάνεστε ευάλωτα τα ούλα σας ή είστε επιρρεπείς σε τραυματισμένες κοιλότητες, καλό θα ήταν να πηγαίνετε στο γιατρό σας κάθε τέσσερις μήνες.